Certified Louisiana Economic Developer Program

Basic Economic Development Course

Location:  Greater New Orleans, Inc., Energy Centre Building

            1100 Poydras Street, #3475              New Orleans, LA

Day 1: Monday  February 5, 2024 

 

Noon-12:15PM                    Welcome – Daniel Groft

                                                                        McNeese

12:15PM-2:15PM                 Economic Development Today & Tomorrow {2.0 hr}

                                                                        Larry Collins

 2:15PM-4:15PM                  Business Retention and Expansion {2.0 hr}  

                                                                        Melody Woodworth, CEcD   

                                                                        Executive Director, Business Retention and Expansion, LED 

 

                                                                        Mark Mouton, Director of Business Retention & Expansion

                                                                        Lafayette Economic Development Authority

 

                                                                        Brandi Ledet, Assoc. Dir., Business Expansion & Retention, LED

Day 2:  Tuesday  February 6, 2024 

 

8:00AM-10:00AM                         Community Development {2.0 hr}  

                                                                        Stacey Neal, PCED, CLED 

                                                                         Senior Director Community Competitiveness, LED

                                                             

                                                                         Robby Abboud,

                                                                         Director Community Competitiveness, LED 

 

10:00AM-12:00PM                        Strategic Planning {2.0 hr}                        

                                                                        Jessica Hemingway, PCED

                                                                        Bossier Chamber of Commerce 

12:00PM-1:00PM                          Lunch 

 

1:00PM-3:00PM                            Small Business and Entrepreneurship Development {2.0 hr}

                                                                        Stephanie Hartman 

                                                                        Director Small Business Services, LED 

 

                                                                        Heidi Melancon  

                                                                        Assistant State Director of LSBDC 

 

3:00PM-5:00PM                            Marketing and Attraction {2.0 hr}

                                                                        Grady Fitzpatrick 

                                                                        Managing Director Client Services, Maxis Advisors 

 

Day 3:  Wednesday  February 7, 2024 

 

8:00AM-10:00AM                         Workforce Development {2.0 hr}

                                                                        Osmar Padilla, Director of Workforce Programs, GNO Inc. 

10:00AM-12:00PM                       Real Estate Development and Reuse {2.0 hr}

                                                                        Rick Ward, MSED

                                                                        Group Director, Business Development, LED 

 

                                                                        Michael Tepper

                                                                        Director, Business Intelligence, LED 

12:00PM-1:00PM                         Lunch 

 

1:00PM-3:00PM                          Managing the EDO {1.5 hr}

                                                                        Chris Masingill, CEO, St. Tammany Corp 

 

                                                                        Ashley Llewellyn, Sr Director, St. Tammany Corp  

3:00PM-5:00PM                         Ethics in Economic Development {2.0 hr}   

                                                                        Tedra Cheatham, CEcD

                                                                        Executive Director, State Economic Competitiveness, LED 

Day 4:  Thursday  February 8, 2024 

 

8:00AM-10:00AM                         Economic Development is a Team Sport {2.0 hr}

                                                                        Jonathan Dean, SWLA 

                                                                        Kevin Belanger, South Central Planning & Development District 

                                                                        Anne Villa, LED

10:00AM-12:00PM                        Economic Development Finance {2.0 hr} 

                                                                        Scot Byrd, CLED, CFO, City of Gonzales 

12:00PM                                                Wrap-up and Presentation of Certificates